Homepage banner
Texture, museum van vlas en textiel brengt alle vlasvelden in Vlaanderen in kaart.

In juni staan de vlasvelden opnieuw in bloei! Wie wil genieten van het magische uitzicht in volle glorie moet er snel bij zijn: de paarse bloemetjes zijn ongeveer een maand te bezichtigen. Hét ideale moment om de zomer van 2021 in te zetten met een verrassende uitstap dichtbij huis! Museum Texture wijst je de weg langs het idyllische pad en brengt voor jou ongeveer 1150 bloeiende vlasvelden in Vlaanderen in kaart.

Ooit op vlassafari geweest?

Spring op de fiets en ga op jacht naar de blauwbloeiende vlasvelden. Dit jaar zwermen we uit over heel Vlaanderen, want ook in andere toeristische streken is er heel wat vlas te spotten. 

Deel je fotos met #vlasvelden en laat @texturekortrijk meegenieten van jouw trofeeën! Timing is everything. Vlasbloempjes staan 's morgens in bloei en zijn tegen de vroege namiddag al uitgebloeid. Vroeg opstaan is de boodschap! Net zoals bij een echte safari! Veel fietsplezier!

Vlassafari in de Leiestreek

Vlassafari in de Leiestreek met ErfgoedApp

Een fietstocht in het hart van de vlasregio langs Ingelmunster, Wielsbeke, Harelbeke en Lendelede. Met je smartphone in de aanslag geniet je tijdens de tocht van elf vlasvelden. Met de ErfgoedApp fiets je langs knooppunten én ontdek je bovendien op bijzondere plekken extra weetjes en verhalen over vlasrelicten gisteren en vandaag.

Start: parking Markt, Stationsstraat, Ingelmunster
Route: Ingelmunster - Wielsbeke - Harelbeke - Lendelede
Afstand: 38 km

ErfgoedApp-tour: Vlassafari in de Leiestreek

Fietslusjes zijn gratis op te halen in Texture vanaf 18 juni 2021.

Bekijk de route Download gpx

Met dank aan het Algemeen Belgisch Vlasverbond.

Vlassafari in het Meetjesland

Vlassafari in het Meetjesland met zoektocht

Een fietstocht in en rond het mooie Sint-Laureins: vooral bekend om zijn polders, kreken en waterlopen, maar van oudsher ook een belangrijke vlasregio. Aan deze themafietstocht tijdens de groei en bloei van het vlas is ook een zoektocht gekoppeld. Doe mee, vul het formulier in en maak kans op een verwenweekend ter waarde van € 500!

Start: Parking Milieupark, Sint-Jansstraat 14, Sint-Jan-in-Eremo
Route: rondom Sint-Laureins
Afstand: 30 km

Bekijk de route Download gpx

Met dank aan De Landelijke Gilde Sint-Jan-Bentille en de Toeristische Raad van Sint-Laureins.

TIP | De Landelijke Gilde Sint-Jan-Bentille en de Toeristische Raad van Sint-Laureins brengen in 2021 het vlaslandschap in het Meetjesland het hele jaar onder de aandacht. In de zomer volgt nog een fietszoektocht die de vlasoogst en het landschap in Sint-Laureins belicht en in het najaar een erfgoedwandeling rond het vlaserfgoed. Een aanrader!

Vlassafari XXL in de Vlaamse moeren en polders

Vlassafari XXL in de Vlaamse moeren en polders

Echte flandriens genieten op een tocht van 83 km van maar liefst 33 blauw en paars bloeiende vlasvelden. De fietstocht in lusvorm doorkruist duinen, polders en beschermde moeren. Je twee wielen brengen je naar de uithoeken van Diksmuide, Nieuwpoort en Veurne. Smijt die benen los en geniet van het authentieke landschap achter de Westkust.

Start: Schorestraat, Schore
Route: Diksmuide - Nieuwpoort - Veurne
Afstand: 83 km

 Bekijk de route Download gpx

 

 

Volg de groei van het vlas met #lesaventuresdelinette 

le saviez-vous ...

Volg de groei van het vlas met #lesaventuresdelinette 

In aanloop naar het bloeien van het vlas houdt museum Texture de akkers in de gaten. En dit samen met Arnaud Van Robaeys. Hij brengt wekelijks verslag uit van zijn vlasveld in Noord-Frankrijk en doet dat onweerstaanbaar met #lesaventuresdelinette.  

Linette valt van het ene avontuur in het andere. Onkruid, ongedierte, ongewenste gasten kruisen haar pad. En ook het weer beïnvloedt de groei van het vlas. Week na week is Linette onze kleinste reporter te velde. Je kan haar verhalen volgen op de Facebookpagina van museum Texture. 

Weer of geen weer?

le saviez-vous ...

Weer of geen weer?

Het klimaat en de bodem tussen Caen en Amsterdam zijn ideaal voor de vlasteelt. Vlas wordt tussen 15 maart en 15 april gezaaid.

Girls Only!

le saviez-vous ...

Girls Only!

Noémie, Charlotte, Lisette of Suzanne? Merkwaardig maar de zaadnamen zijn meestal vrouwelijk! De keuze van vlaszaad is van groot belang voor een geslaagde oogst. De zaaier kan vandaag kiezen uit een heel gamma aan veredelde zaden. Om te weten of het zaad van goede kwaliteit is, bestaat een eenvoudig trucje: in een zak goed lijnzaad schuift je arm moeiteloos tot de elleboog, in een zak minderwaardig dof zaad kom je hooguit tot de pols.

Goed voor het milieu

le saviez-vous ...

Goed voor het milieu

De vlasplant heeft, in tegenstelling tot katoen, geen extra water nodig om te groeien! Ze doet het uitstekend met een minimum aan mest en bestrijdingsmiddelen. Toch vraagt de plant veel van de bodem, vandaar dat de vlasvelden elk jaar wisselen van plaats. Van de vlasplant gaat trouwens niets verloren: elk deeltje van de plant wordt gebruikt.

100 dagen later

le saviez-vous ...

100 dagen later

Na 100 dagen is het vlas rijp om te oogsten.  De stengel wordt niet gemaaid, maar met wortel en al uit de grond getrokken. Slijten, heet dat. Zo behouden de stengels hun optimale lengte.

Veldroot

le saviez-vous ...

Veldroot

De uitgetrokken stengels blijven op het veld liggen, dat is het veldroten. De vezels liggen aan de buitenkant van de stengel. Ze uit de plant winnen is een complex en lang proces. De eerste stap is het roten. Moeder Natuur helpt een handje! Regen, dauw en zon weken de vezel los van de houtachtige kern.  De houten afvaldeeltjes zijn de lemen, die worden verwerkt in houtleemplaten.

Brakelen en zwingelen

le saviez-vous ...

Brakelen en zwingelen

Om de houtachtige delen van de stengel te breken, brakel men het gerote vlas. Tijdens het zwingelen gaan de overgebleven houtdeeltjes (lemen) tussen de vezels eruit. Alleen de mooie lange vezels zijn bruikbaar om linnen draad te spinnen. Wil je het zwingelproces van dichtbij zien, pik dan een gratis demonstratie mee in Preetjes Molen. Dit nog werkende vlaszwingelmolentje dateert uit 1866 en is uniek in Europa. De agenda van de draaidagen vind je via de website van Texture. 

Website Texture

Made in Europe

le saviez-vous ...

Made in Europe

Vlas is één van de weinige natuurlijke vezels die nog op grote schaal in West-Europa worden verbouwd. Jaarlijks wordt vlas geteeld op een oppervlakte van 75.000 ha. In 2014 vond ook 80% van de wereldwijde vezelwinning in de EU plaats.

Vezels versus olie

le saviez-vous ...

Vezels versus olie

In andere streken – vooral in Canada – teelt men ook olievlas. Dat heeft, in tegenstelling tot vezelvlas, een sterk vertakte stengel met meer bloemen. De zaadopbrengst is ook hoger waardoor er meer lijnolie uit geperst kan worden.

Vlaamse vlaszaaier aan het woord

Flaxsense

Flaxsense
20 km vezels

20
km vezels
per hectare vlas

3750 linnen

3750
m2 linnen
per hectare vlas

2200 T-shirts

2200
T-shirts
per hectare vlas

1375 stoelen

1375
Stoelen
per hectare vlas

NOUS CONTACTER

Une question ou un commentaire
sur les champs de lin en Belgique ?