Homepage banner
Texture, museum van vlas en textiel brengt alle vlasvelden in België in kaart

In juni staan de vlasvelden opnieuw in bloei! Wie wil genieten van het magische uitzicht in volle glorie moet er snel bij zijn: de paarse bloemetjes zijn ongeveer een maand te bezichtigen. Hét ideale moment om de zomer van 2024 in te zetten met een verrassende uitstap in eigen land! Museum Texture wijst je de weg en brengt voor jou ruim 4000 bloeiende vlasvelden in België in kaart.

Ooit op vlassafari geweest?

Spring op de fiets en ga op jacht naar de blauwbloeiende vlasvelden. Ook dit jaar zwermen we uit over heel België. Er is heel wat vlas te spotten in Vlaanderen (ruim 1400 velden) en Wallonië (ruim 2600 velden).  

Deel je foto's met #vlassafari en laat @texturekortrijk meegenieten van jouw trofeeën! Timing is everything. Vlasbloempjes staan 's morgens in bloei en zijn tegen de vroege namiddag al uitgebloeid. Vroeg opstaan is de boodschap! Net zoals bij een echte safari! Veel fietsplezier!

Vlassafari met knooppunten

Vlassafari met knooppunten

Afstand: 40 km

Start aan museum Texture en rij tot aan de Leie, ga daarna naar links tot aan knooppunt 10 en volg dan deze route:

10 - 18 - 48 - 81 - 6 - 90 - 11 - 31 - 42 - 14 - 47 - 1 - 5 - 33 - 39 - 23 - 29 - 24 - 26 - 35 - 28 - 10

Onderweg passeer je 10 vlasvelden.

Fietslusjes zijn gratis op te halen in Texture vanaf woensdag 5 juni 2024.

Vlassafari 2.0

Vlassafari 2.0

Afstand: 75 km

Wil je méér vlasvelden zien? Verlaat dan het pad van de fietsknooppunten en kies voor onze fietsroute van 75 km. Je passeert onderweg circa 15 vlasvelden! Je vertrekt en eindigt aan museum Texture. 

Bekijk de route 

Vlassafari XL

Vlassafari XL

Afstand: 116 km

Echte flandriens genieten op een tocht van 116 km van heel wat blauw en paars bloeiende vlasvelden. Je start aan museum Texture. De fietstocht in lusvorm neemt je al snel de taalgrens over. In Wallonië vind je dan ook heel wat vlasvelden! Warm die benen op, want onderweg staan je wat klimmetjes te wachten. Een vlas-tastische route van 1020 hoogtemeters en minstens 20 vlasvelden.

 Bekijk de route 

 

 

Vlas à Vélo

Is een begeleide vlasfietstocht meer jouw ding? Boek dan jouw ticket voor “Vlas à Vélo”. Niemand minder dan vlaskenner en Texture ambassadeur Jan Lefebvre neemt je mee op sleeptouw op vrijdag 14 juni of zaterdag 15 juni 2024.

Tijdens “Vlas à Vélo” fiets je niet alleen langsheen bloeiende vlasvelden, je bezoekt ook enkele vlasbedrijven en ontdekt hoe vlas niet alleen ons verleden maar ook onze toekomst kleurt!

Lees meer over "Vlas à Vélo" en boek je ticket

Weer of geen weer?

wist je dat ...

Weer of geen weer?

Het klimaat en de bodem tussen Caen en Amsterdam zijn ideaal voor de vlasteelt. Vlas wordt tussen 15 maart en 15 april gezaaid.

Girls Only!

wist je dat ...

Girls Only!

Noémie, Charlotte, Lisette of Suzanne? Merkwaardig maar de zaadnamen zijn meestal vrouwelijk! De keuze van vlaszaad is van groot belang voor een geslaagde oogst. De zaaier kan vandaag kiezen uit een heel gamma aan veredelde zaden. Om te weten of het zaad van goede kwaliteit is, bestaat een eenvoudig trucje: in een zak goed lijnzaad schuift je arm moeiteloos tot de elleboog, in een zak minderwaardig dof zaad kom je hooguit tot de pols.

Goed voor het milieu

wist je dat ...

Goed voor het milieu

De vlasplant heeft, in tegenstelling tot katoen, geen extra water nodig om te groeien! Ze doet het uitstekend met een minimum aan mest en bestrijdingsmiddelen. Toch vraagt de plant veel van de bodem, vandaar dat de vlasvelden elk jaar wisselen van plaats. Van de vlasplant gaat trouwens niets verloren: elk deeltje van de plant wordt gebruikt.

100 dagen later

wist je dat ...

100 dagen later

Na 100 dagen is het vlas rijp om te oogsten.  De stengel wordt niet gemaaid, maar met wortel en al uit de grond getrokken. Slijten, heet dat. Zo behouden de stengels hun optimale lengte.

Veldroot

wist je dat ...

Veldroot

De uitgetrokken stengels blijven op het veld liggen, dat is het veldroten. De vezels liggen aan de buitenkant van de stengel. Ze uit de plant winnen is een complex en lang proces. De eerste stap is het roten. Moeder Natuur helpt een handje! Regen, dauw en zon weken de vezel los van de houtachtige kern.  De houten afvaldeeltjes zijn de lemen, die worden verwerkt in houtleemplaten.

Brakelen en zwingelen

wist je dat ...

Brakelen en zwingelen

Om de houtachtige delen van de stengel te breken, brakelt men het gerote vlas. Tijdens het zwingelen gaan de overgebleven houtdeeltjes (lemen) tussen de vezels eruit. Alleen de mooie lange vezels zijn bruikbaar om linnen draad te spinnen. Wil je het zwingelproces van dichtbij zien, pik dan een gratis demonstratie mee in Preetjes molen. Dit nog werkende vlaszwingelmolentje dateert uit 1866 en is uniek in Europa.

Op de website van Texture vind je meer info (o.a. de draaidagen) van Preetjes molen

Made in Europe

wist je dat ...

Made in Europe

Vlas is één van de weinige natuurlijke vezels die nog op grote schaal in West-Europa worden verbouwd. Jaarlijks wordt vlas geteeld op een oppervlakte van 75.000 ha. In 2014 vond ook 80% van de wereldwijde vezelwinning in de EU plaats.

Vezels versus olie

wist je dat ...

Vezels versus olie

In andere streken – vooral in Canada – teelt men ook olievlas. Dat heeft, in tegenstelling tot vezelvlas, een sterk vertakte stengel met meer bloemen. De zaadopbrengst is ook hoger waardoor er meer lijnolie uit geperst kan worden.

ontdek interessante toepassingen in de bouw, chemie, nieuwe materialen en landbouw

het potentieel van vlaslemen

het potentieel van vlaslemen
20 km vezels

20
km vezels
per hectare vlas

3750 linnen

3750
m2 linnen
per hectare vlas

2200 t-shirts

2200
t-shirts
per hectare vlas

1375 stoelen

1375
stoelen
per hectare vlas

Contacteer ons

Een vraag of opmerking
over Vlasvelden in België?