Homepage banner
Texture, museum van vlas en textiel brengt alle vlasvelden in België in kaart

In juni staan de vlasvelden opnieuw in bloei! Wie wil genieten van het magische uitzicht in volle glorie moet er snel bij zijn: de paarse bloemetjes zijn ongeveer een maand te bezichtigen. Hét ideale moment om de zomer van 2022 in te zetten met een verrassende uitstap in eigen land! Museum Texture wijst je de weg en brengt voor jou ongeveer 3000 bloeiende vlasvelden in België in kaart.

Ooit op vlassafari geweest?

Spring op de fiets en ga op jacht naar de blauwbloeiende vlasvelden. Dit jaar zwermen we uit over heel België. Er is heel wat vlas te spotten in Vlaanderen (circa 1000 velden) en Wallonië (circa 2000 velden).  

Deel je foto's met #vlassafari en laat @texturekortrijk meegenieten van jouw trofeeën! Timing is everything. Vlasbloempjes staan 's morgens in bloei en zijn tegen de vroege namiddag al uitgebloeid. Vroeg opstaan is de boodschap! Net zoals bij een echte safari! Veel fietsplezier!

Vlassafari voor gezinnen

Vlassafari voor gezinnen

Start aan museum Texture en rij tot aan de Leie, ga daarna naar links tot aan knooppunt 10 en volg dan deze route:

10 - 93 - 83 - 73 - 53 - 99 - 49 - 42 - 75 - 95 - 58 - 90 - 48 - 85 - 98 - 25 - 96 - 14 - 65 - 52 - 56 - 44 - 40 - 97 - 26 - 35 - 28 - 10

Je passeert op je route 4 vlasvelden: 

tussen knooppunt 58 en 90 vind je er één in Hellekenbos
tussen knooppunt 48 en 85 vind je er twee in de Molenstraat
tussen knooppunt 65 en 52 vind je er één in de Klijtstraat

Afstand: 37,2 km

Fietslusjes zijn gratis op te halen in Texture vanaf zaterdag 11 juni 2022.

Bekijk de route Download gpx

Vlassafari 2.0

Vlassafari 2.0

Wil je méér vlasvelden zien? Verlaat dan het pad van de fietsknooppunten en kies voor onze fietsroute van 48 km. Je passeert maar liefst 20 vlasvelden! Je vertrekt aan museum Texture en rijdt tot aan de Leie. De Golden River, onlosmakelijk verbonden met het vlasverleden van de streek, voert je richting Wervik. Je passeert heel wat vlasvelden op weg naar Geluwe en Moorsele om uiteindelijk terug in museum Texture te belanden. 

Afstand: 48 km

Bekijk de route Download gpx

Vlassafari XL

Vlassafari XL

Echte flandriens genieten op een tocht van 100 km van heel wat blauw en paars bloeiende vlasvelden. Je start aan museum Texture. De fietstocht in lusvorm neemt je al snel de taalgrens over. In Wallonië vind je dan ook heel wat vlasvelden! Warm die benen op, want onderweg staan je twee klimmetjes te wachten: de Kluisberg en de Mont-Saint-Aubert. Een vlas-tastische route van 630 hoogtemeters.

Afstand: 100 km

 Bekijk de route Download gpx

 

 

Volg de groei van het vlas met #lesaventuresdelinette 

wist je dat ...

Volg de groei van het vlas met #lesaventuresdelinette 

In aanloop naar het bloeien van het vlas houdt museum Texture de akkers in de gaten. En dit samen met Arnaud Van Robaeys. Hij brengt regelmatig verslag uit van zijn vlasveld in Noord-Frankrijk en doet dat onweerstaanbaar met #lesaventuresdelinette.  

Linette valt van het ene avontuur in het andere. Onkruid en ongedierte kruisen haar pad. En ook het weer beïnvloedt de groei van het vlas. Je kan de verhalen van Linette, onze kleinste reporter te velde, volgen op de Facebookpagina van museum Texture. 

Weer of geen weer?

wist je dat ...

Weer of geen weer?

Het klimaat en de bodem tussen Caen en Amsterdam zijn ideaal voor de vlasteelt. Vlas wordt tussen 15 maart en 15 april gezaaid.

Girls Only!

wist je dat ...

Girls Only!

Noémie, Charlotte, Lisette of Suzanne? Merkwaardig maar de zaadnamen zijn meestal vrouwelijk! De keuze van vlaszaad is van groot belang voor een geslaagde oogst. De zaaier kan vandaag kiezen uit een heel gamma aan veredelde zaden. Om te weten of het zaad van goede kwaliteit is, bestaat een eenvoudig trucje: in een zak goed lijnzaad schuift je arm moeiteloos tot de elleboog, in een zak minderwaardig dof zaad kom je hooguit tot de pols.

Goed voor het milieu

wist je dat ...

Goed voor het milieu

De vlasplant heeft, in tegenstelling tot katoen, geen extra water nodig om te groeien! Ze doet het uitstekend met een minimum aan mest en bestrijdingsmiddelen. Toch vraagt de plant veel van de bodem, vandaar dat de vlasvelden elk jaar wisselen van plaats. Van de vlasplant gaat trouwens niets verloren: elk deeltje van de plant wordt gebruikt.

100 dagen later

wist je dat ...

100 dagen later

Na 100 dagen is het vlas rijp om te oogsten.  De stengel wordt niet gemaaid, maar met wortel en al uit de grond getrokken. Slijten, heet dat. Zo behouden de stengels hun optimale lengte.

Veldroot

wist je dat ...

Veldroot

De uitgetrokken stengels blijven op het veld liggen, dat is het veldroten. De vezels liggen aan de buitenkant van de stengel. Ze uit de plant winnen is een complex en lang proces. De eerste stap is het roten. Moeder Natuur helpt een handje! Regen, dauw en zon weken de vezel los van de houtachtige kern.  De houten afvaldeeltjes zijn de lemen, die worden verwerkt in houtleemplaten.

Brakelen en zwingelen

wist je dat ...

Brakelen en zwingelen

Om de houtachtige delen van de stengel te breken, brakelt men het gerote vlas. Tijdens het zwingelen gaan de overgebleven houtdeeltjes (lemen) tussen de vezels eruit. Alleen de mooie lange vezels zijn bruikbaar om linnen draad te spinnen. Wil je het zwingelproces van dichtbij zien, pik dan een gratis demonstratie mee in Preetjes molen. Dit nog werkende vlaszwingelmolentje dateert uit 1866 en is uniek in Europa.

Op de website van Texture vind je meer info (o.a. de draaidagen) van Preetjes molen

Made in Europe

wist je dat ...

Made in Europe

Vlas is één van de weinige natuurlijke vezels die nog op grote schaal in West-Europa worden verbouwd. Jaarlijks wordt vlas geteeld op een oppervlakte van 75.000 ha. In 2014 vond ook 80% van de wereldwijde vezelwinning in de EU plaats.

Vezels versus olie

wist je dat ...

Vezels versus olie

In andere streken – vooral in Canada – teelt men ook olievlas. Dat heeft, in tegenstelling tot vezelvlas, een sterk vertakte stengel met meer bloemen. De zaadopbrengst is ook hoger waardoor er meer lijnolie uit geperst kan worden.

er muziek in vlas zit?

wist je dat ...

er muziek in vlas zit?

Onderzoeker en instrumentenbouwer Tim Duerinck bouwde in het voorjaar van 2022 in museum Texture aan een cello in vlas. Vlas is door zijn sterkte en licht gewicht ideaal om tot composietmateriaal te verwerken. Het heeft een natuurlijk dempend karakter, waardoor muziekinstrumenten een warme, ronde klank krijgen. Atelier vlascello balanceert op de grens van ambacht en technologie. Of hoe een natuurlijke vlasvezel een speelklare cello werd...

Op de website van museum Texture vind je meer info over atelier vlascello.

 

van een natuurlijke vlasvezel tot een speelklare cello

cello in vlascomposiet

cello in vlascomposiet
20 km vezels

20
km vezels
per hectare vlas

3750 linnen

3750
m2 linnen
per hectare vlas

2200 t-shirts

2200
t-shirts
per hectare vlas

1375 stoelen

1375
stoelen
per hectare vlas

Contacteer ons

Een vraag of opmerking
over Vlasvelden in België?